“Nee echt waar. Dit jaar ga ik het wél volhouden om gezonder te leven. Die buik móét er af! Ik heb voor kerst sportschoenen gekregen en de running-app van die Vlaamse Evi staat al op mijn iPhone. Kijk maar! En daar hoort natuurlijk ook bij dat ik meer op mijn eten ga letten dus ik heb de blender weer uit de kelder gehaald en ga iedere ochtend starten met groene smoooozies. Want daar schijn je van af te vallen.”

Of dit herkenbaar is? Ik denk dat iedereen zoiets wel eens heeft gehoord, gedacht of gezegd. En de media staat er nu ook weer vol van: ‘goede voornemens, gedoemd of succesvol?’

De kern van elke vorm van gedragsverandering ligt uiteindelijk in het volhouden. Iets volhouden kunnen wij mensen ontzettend goed. Zonder dollen! Ik ben er ontzettend goed in om steevast iedere dag onder de douche te stappen, mijn tanden te poetsen en minimaal één cappuccino te drinken. Een voorbeeld waaruit blijkt dat ik niet alleen iets super goed volhoud, maar dat ik ook nog eens bereid ben om er de extra mile voor te gaan deed zich zojuist voor: voordat ik deze blog ging schrijven kwam ik na drie uur in de kou te hebben getraind thuis en dacht ik eraan hoe lekker het zou zijn om nu achter mijn laptop te kruipen met een lekkere cappuccino met vers geklopte melk uit mijn ultrahippe Nespresso Magimix Maker. Jammer, want mijn melk is op! Maar geen probleem, want zo consistent als ik ben, hou ik me aan mijn voornemens. Ik trek mijn jas aan en trotseer 10 minuten lang de ijzige kou op zoek naar melk om vervolgens thuis te komen en alsnog mijn welverdiende cappuccino te drinken. Ik hoor jullie denken; ‘Wat een zelfdiscipline heeft zij! Dat is vast een personal trainer.’

En ik moet toegeven dat ook ik hier versteld van sta. Hoe makkelijk ik iets doe als het een GEWOONTE is. Aha!!! Dat is de truc beste mensen! Wanneer wij een bepaald gedrag omzetten in een gewoonte hoeven we hier niet meer onze wilskracht-batterij voor te gebruiken en doen we dit bijna op de automatische piloot zonder dat het ons moeite kost.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de tijd die het kost om een nieuwe gewoonte aan te leren nogal verschilt van persoon tot persoon. De succesvolle mensen herhalen deze nieuwe gewenste gewoonte iedere dag tot het automatisme wordt. En ja dit kost in eerste instantie discipline en wilskracht en zelfs een vooraf opgesteld “crisisplan” voor de momenten waarop we het lastig krijgen. Wij als personal trainers helpen mensen met deze alledaagse struggle. Wilskracht en discipline zijn namelijk te trainen en zijn zo te managen dat we deze lang genoeg kunnen volhouden om uiteindelijk van jouw goede voornemen een gewoonte te maken. Of het nou gaat om bewegen of stoppen met roken.

Niet voor niks luidde de kop van de krant gisteren: ‘personal trainer tekort!’

Louise

Geef je reactie 2 reacties

 1. Leuk geschreven !! En nog waar ook ;-) ik heb de gewoonte om elke week naar Make a Move te gaan. Gewoon uit gewoonte en dat voelt goed en ze hebben nog cappuccino ook ha ha.

  Beantwoorden
 2. Heel leuk artikel Louise!
  Dank je wel voor het delen van de inzichten. Ik ga het delen, zodat meer mensen van kunnen leren.

  Succes!
  Ludka

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *